Fedezd fel Perut!

Ismerd meg az istenek országát!

Te mit csinálsz nyáron?
Külföldre utaznál? Vagy szakmai tapasztalatot gyűjtenél?
Nem tudsz dönteni?!
Nem is kell!
Gyere velünk szakmai gyakorlatra – külföldre! Ismerd meg célorszagainkat, válaszd ki a neked leginkább tetsző lehetőséget, és hozd ki a legtöbbet a nyaradból! Ha szeretnéd tudni, mi vár rád, olvasd legújabb cikksorozatunkat, melyben magyar gyakornokaink élményein keresztül mutatjuk be, mi vár rád – Perutól Szerbiáig.
 
Peru az az ország, ahol az ég és a föld összeér. Változatos tájakban gyönyörködhet az, aki a letűnt inka birodalom felfedezésére indul. Andok magas hegységétől a vad esőerdőkön át a kellemes, homokos partvidékig bármit megtalálsz.
Az ország 9 világörökségi kincset rejteget, és itt található az egyik legrégibb kultúra bölcsője.

 
Az ország központja Lima, amelyet az örök tavasz városának is szokás nevezni, köszönhetően a tavaszias hőmérsékletnek és a sűrű csapadéknak. A gazdasági élénkülésnek köszönhetően a város egyre szebb arcát mutatja az egyre nagyobb számban érkező turistáknak. A világörökség részévé nyilvánított történelmi belvárosban megcsodálhatjuk az érseki palotát, a San Francisco kolostort és a spanyol hódítók korából ránkmaradt székesegyházat.
 
Legtöbbeket az ősi inka kultúra felfedezése vonz Peruba. A történelmi kincsek közül a legismertebb Machu Picchu, a dzsungel mélyén rejtőző monumentális kőépítmény. A mai napig nem tudjuk, mi is volt egész pontosan a hely szerepe. Csillagvizsgáló volt? Esetleg udvari nyaraló? Netán erődítmény? Egy dolog biztos: minden évben turisták ezrei látogatják meg, hogy megtapasztalják spirituális hatalmát!
A perui utazás másik nagy élménye a repülés a Nazca- vonalak felett, amelyekről szintén nem tudjuk, hogyan, vagy miért kerültek oda? A híres vonalakat úgy készítették, hogy a talaj felső rétegét mintegy fél méterig eltávolították. A levegővel kevésbé érintkező felületekre nem rakódott le a mangán- és vasoxid, így világosabb csíkok keletkeztek. A rajzokat azonban csak nagy magasságból lehet értelmezni.
Híres inka városok még Arequipa, a „fehér város”, illetve
Cuzco, mely a világ egyik legrégebbóta lakott települése.
 

De kecsua és ajmara indiánokkal is találkozhatunk, ha kirándulást teszünk Punoba illetve a Titicaca-tóhoz, mely Föld legmagasabban fekvő (3820m), hajózható tava. Felszínét 41 sziget pöttyözi, az úgynevezett Uros úszó szigetek. A nádkötegekből álló, víz tetején lebegő szigetek megőrizték eredeti funkciójukat, továbbra is otthont jelentenek a halászó ajmara és kecsua indiánok számára. Hagyományosan családalapításkor csak akkora szigetet alakítanak ki maguknak, hogy a nádból készített kunyhójukban elférjenek. Ahogy nő a család, úgy bővítgetik a szigetüket, mindig hozzákötöznek újabb és újabb nádkötegeket a szigetükhöz.
 
Ha szívesen megismernéd Peru ősi kultúráját, akár már májusi kezdéssel kiutazhatsz!
 
Íme néhány hasznos információ, amit nem árt, ha tudsz:
Vízum: 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén nem szükséges
(Tehát Global Entrepreneur vagy Volunteer programjainkhoz elegendő az érvényes útlevél ;))
Nyelv: spanyol, kecsua, ajmara
Vallás: római katolikus
Hivatalos pénznem: új sol (PEN)
Időeltérés: -6 óra (PET, UTC -5)
 
Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni.
 
Az utazásra a száraz időszak ajánlott: ez a hegyekben és a fennsíkokon júniustól augusztusig, a legesősebb időszak decembertől márciusig tart. Az esőerdőben mindig pára és eső uralkodik, a legszárazabb hónapok itt júniustól szeptemberig vannak.
 
Nézz utána perui programjainknak az aiesec.org oldalon! 😉
Recent Posts