Mexikó, az ízek országa

Te mit csinálsz nyáron?
Külföldre utaznál? Vagy szakmai tapasztalatot gyűjtenél?
Nem tudsz dönteni?!
Nem is kell!
Gyere velünk szakmai gyakorlatra – külföldre! Ismerd meg célországainkat, válaszd ki a neked leginkább tetsző lehetőséget, és hozd ki a legtöbbet a nyaradból! Ha szeretnéd tudni, mi vár rád, olvasd legújabb cikksorozatunkat, melyben magyar gyakornokaink élményein keresztül mutatjuk be, mi vár rád – Perutól Szerbiáig.

Most egy rendhagyó interjúban szeretnénk nektek bemutatni a chili hazáját. Egy Magyarországon élő mexikói srácot kérdeztem, mennyiben különbözik a két ország, és néhány bennfentes tippet is adott, hogy megismerhesd Mexikó igazi arcát. 😉

mexican landscape

– Mióta vagy Magyarországon?

– Hmm. Az első látogatásom alkalmával, ami pár éve volt, mindössze két napot töltöttem itt. Aztán visszajöttem pár hétre önkénteskedni, most pedig 2017 júniusa óta itt élek; így ez nagyjából 11 hónap összesen.

– Hogy érezted magadat, amikor megérkeztél?

– Örültem, hogy ismét itt lehetek. 🙂 Amikor legelőször Budapestre jöttem, a város nem is szerepelt a terveimben. Európában utazgatva a többi hostel vendégtől hallottam róla, és úgy döntöttem, megnézem én is – és nem bántam meg! Egyből lenyűgözött a város.

 

– Hogy érzed magad most, hogy már itt élsz?

– A helyzet az, hogy egy idő után elmúlik a kezdeti lelkesedés. Lesznek rossz napjaid. Még mindig szeretem ezt a várost, de nem mindig érzem, hogy szívesen látnának. A magyaroknak fenntartásaik vannak a külföldiekkel szemben, mikor rájönnek, hogy nem tudok magyarul, megváltozik a hozzáállásuk. Mexikóban imádják a turistákat. Lehet, hogy a történelemnek tudható be, hiszen a mi országunk 1810 óta szabad.

 

– Mit gondolsz, mennyire különböznek a magyarok a mexikóiaktól? 

– Ahogy már említettem, úgy érzem, kevésbé nyitottak idegen kultúrák felé. És kevesebbet is viccelődnek, érzelmesebbek. Úgy értem, Mexikóban sokat viccelődünk egymással, és senki sem veszi komolyan. Itt meg kellett nyugtatnom az embereket, hogy csak viccelek!

Mexican people

Ezek persze csak sztereotípiák… de különbözünk

– Ért bármilyen kultúrosok Magyarországon?

– Nem nagy sokk, de a tömegközlekedés pontossága meglepett! Hogy van menetrend, meg minden… Mexikóban csak kiállsz a megállóba, és egyszer csak jön a busz. Ja, és a konyha. Kevésbé változatos, nincs annyiféle magyar étel, mint mexikói.
Mi van még… az éjszakai élet is merőben más. Itt a ruinpubok a népszerűek, Mexikó cityben több az elegáns klub, de valahogy olcsóbbak. Még úgy is, hogy az árszínvonal némileg magasabb kint.

 

– Mit gondolsz, mi az, amit egy Mexikóba látogató magyarnak tudnia kell?

– Tudd, hová mész. Mivel Mexikó különböző megyéi nagyban eltérnek egymástól. Az ország biztonságáról sok rosszat mondanak, de hidd el, ez alaptalan. Persze vannak környékek, ahova nem szívesen mennél, de világszerte minden városnak van ilyen körzete. Ha odafigyelsz, hogy ezeket elkerüld, nem lesz gond.

 

– Mit érdemes megnézni/csinálni Mexikóban, ami nem tipikus turista program?

 

– Látogass meg egy tortillería-t! A tortillería az a hely, ahol a tortillákat készítik. Friss, helyben készült tortillát vesznek itt az emberek, majd hazaviszik, és ebből készítik az ételeket. Ezek az igazi tortillák, össze se lehet hasonlítani az itt kapható csomagolttal. A street food is híresen jó. És a mexikói piacok! Tele vannak élettel, illatokkal, ízekkel…
A piramisokat is érdemes megnézni, mert a világon nem nagyon van hasonló.

– Mi a helyzet a mexikói ünnepekkel, mint a Día de los Muertos? Ezeken is szívesen látják a külföldieket?

– Igen, igen! Bár a Día de los Muertos se a Cinco de Mayo (május 5.) nem a legnagyobb ünnep. A Cinco de Mayo igazából az USÁ-ban népszerű. A mexikóiak legnagyobb ünnepe a függetlenség napja, ami egy kétnapos ünnep, szeptember 15-16.

– Mit kell mindenképpen megkóstolni kint?

– Csak egyet választhatok?! Taco, illetve tamales, ami egy különleges étel, egy napba tart elkészíteni.  A desszertek közül természetesen a churros. Sok csípős édességünk is van.

 

– Hűha, ez érdekesen hangzik! Azért egyszer megkóstolnám, szeretem a különlegességeket. Te mit szeretsz leginkább Mexikóban?

– A mexikóiak kreativitását és humorát. Minden helyzetre találnak megoldást.

Ha te is szívesen megtapasztalnád a mexikói kultúrát, megnéznéd élőben a piramisokat, és iszogatnál a naplementében a színes hajókon, nézz körül mexikói lehetőségeink között!

Ne aggódj, hamar beleszoksz majd, hiszen láthatod, a különbségek nem olyan nagyok. De vannak tippjeink, hogyan tedd túl magad egy esetleges kulrútsokkon!

A képekért köszönet SAHA-nak, a mexikói utazónak 🙂

mexican pyramids

mexicomexico

 

Recommended Posts