Szerezz gyakorlatot Szerbiában!

Te mit csinálsz nyáron?
Külföldre utaznál? Vagy szakmai tapasztalatot gyűjtenél?
Nem tudsz dönteni?!
Nem is kell!
Gyere velünk szakmai gyakorlatra – külföldre! Ismerd meg célországainkat, válaszd ki a neked leginkább tetsző lehetőséget, és hozd ki a legtöbbet a nyaradból! Ha szeretnéd tudni, mi vár rád, olvasd legújabb cikksorozatunkat, melyben magyar gyakornokaink élményein keresztül mutatjuk be, mi vár rád – Perutól Szerbiáig.

Szerbiát Zsófi történetén keresztül mutatjuk meg nektek, aki 1,5 hónapot töltött Belgrádban szakmai gyakorlaton. Ez idő alatt egy amerikai cégnek dolgozott, hostelben lakott, és felfedezte a két ország közötti hasonlóságokat és különbségeket.

– Milyen területen helyezkedtél el? Milyen volt a projekt, és miért éppen ezt választottad?

– Marketing irányban kerestem gyakorlatot, mivel ezt is tanultam. Több helyre is jelentkeztem, ami nagyon fontos, ha mindenképp menni akarsz! Volt ahová el is fogadtak, de ők az első közt léptek velem kapcsolatba, és nagyon jófejeknek tűntek, így mellettük döntöttem 🙂
A gyakorlat elején ingyenes HotSpot-os képzést kaptam, megmutatták, mi hogy működik, és, ami nagyon jó volt, hogy elmagyarázták a cég hátterét és misszióját is.

fogadóbizottság a reptéren

Reptéri fogadóbizottság

– Ezt nagyon jó hallani. Ezek után mik voltak a konkrét, napi feladataid?

– Új partenereket találni. B2B (business to business) marketinggel foglalkoztam, az elsődleges csatornánk a Twitter volt, amin nagyon meglepődtem. Itthon ez egy nem használt erőforrás.

– Mennyit láttál az országból?

– Belgrádot, meg a szabadnapjaimon egy-két környező városkát.

 

– Magyarként hogy érezted magad kint?

– Nagyon jól!!! Imádják a turistákat, mindenki kedves és barátságos volt velem! Ami érdekes volt, az a párhuzam, amit Belgrád és Budapest közé tudtam vonni – sokszor úgy éreztem, itthon vagyok. 😀
Ugyanakkor érezni, hogy nem (volt) EU-s ország, mert például mindenhol dohányoztak. Érződik a balkáni életérzés, és hangulat, amit én imádok! Ez a kettősség végig ott volt bennem 🙂

aláírt könyv

 – Milyenek a kinti emberek? Milyen volt a munkatáraiddal dolgozni?

– Húú, a munkatársaim tündérek voltak! Mind nagyon nyitottak, könnyen barátkozósak és vendégszeretők. A kedven gyrosozómban is gyorsan összehaverkodtam a személyzettel. A munkatársaim az első naptól befogadtak, és a búcsúbulimon sok kis ajándékot kaptam tőlük, többek közt egy könyvet, amit mind aláírtak 🙂
A helyi AIESEC-esek szuper jófejek voltak, különböző eseményekre hívtak és programokat szerveztek nekünk! A többi gyakornok is, akikkel együtt laktam, kedves volt, egy multinacionális kis közösséget alkottunk.

– Ez szuperjó! Gondolom akkor sok kultúrsok nem ért? 🙂

-Nem, nem igazán. Főleg, mivel én éltem már külföldön (voltam Erasmuson, meg ugye önkénteskedni is). Hmm… Talán az meglepett, amikor találkoztam magyarul tanuló külföldiekkel! Jó volt hallani, hogy valaki az én nyelvem megtanulására fordítja az idejét, energiáját, és próbálkozik.

– Mit tanácsolnál egy Szerbiába utazó magyarnak?

– Általános tanács, de első sorban az érdeklődési köröd alapján válassz a lehetőségek közül! Fontos, hogy szeresd, amit csinálsz. Olvasd el részletesen a projekt leírását, és amikor a munkaadóval interjúzol, kérdezz rá, mik lesznek a feladataid. Ne kávéfőzéssel töltsd a gyakorlatodat!
Emellett mérlegeld, hogy mekkora változásra állsz készen – ha nem vagy biztos benne, hogy bírnád például Távol-Keletet, válassz közelebbi országot. Ha nem fizetős gyakorlatra (Global Talent) mész, vedd számításba az anyagiakat is.

Összességében nagyon szép élmény volt. Persze voltak hullámvölgyek, de néha hiányzik. Jó élmény volt a hely, a kettősség (hasonlóság és különbségek), és a közösség.

Tényleg hasznos szakmai tapasztalatot gyűjtöttem kint. Most kezdek egy EU-s projekten dolgozni, jól jött a marketing tapasztalat, amit a szerb projekt hozott.

Recommended Posts