Győzd le a tavaszi fáradtságot!

Aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység… Ezek mind a hírhedt tavaszi fáradtság tünetei.
Szeretnél tőlük megszabadulni?! Eláruljuk, hogyan lehet! 😉

tavaszi fáradtság

Habár legyengít minket, a tavaszi fáradtság nem betegség. Egy természetes folyamat mellékhatása, mikor szervezetünk kilép a „téli üzemmódból”. Ez az átállás azonban sok energiát emészt fel.
A háttérben hormonális változás áll: ahogy a nappalok hosszabbak lesznek, a szervezet kevesebb alváshormont állít elő (ezért sem tudod kialudni magad…) helyette a szterotonin nevű boldogsághormon termelésére áll át. Igen, egyelőre rosszabbul érzed magad, nem boldogabbnak, de ami késik, nem múlik.

 

A helyzetet tovább ronthatja a télen kialakult vitaminhiány… Szerencsére ennek a kezelése pofonegyszerű.
Mutatjuk, mit tehetsz:

 1. Mozogj többet!
  Talán paradoxonnak tűnik, de a mozgás (hosszabb távon) valóban növeli az energiaszinted! Bónusz, ha a friss levegőn végzed, és kis napsütés is ér 😉 A mozgás gyorsítja az átállási folyamatot, endorfint (boldogság hormont) termel és csökkenti a stresszt.
  Járj bringával suliba, sétálj el a barátaiddal fagyizni, vagy túrázz egyet a hétvégén – meglátod, egyből jobban érzed majd magad!

 2. Táplálkozz egészséges(ebb)en!
  A vitaminokat legkönnyebben zöldségekkel és gyümölcsökkel pótolhatod. Hogy biztosan mindent megadj magadnak, étkezz színesen; azaz fogyassz különféle színű, friss terményeket. Ajánlott még a joghurt és egyéb tejtermékek fogyasztása, mert kalciumot és D-vitamint tartalmaznak.
  A folyamatot tovább gyorsíthatod, ha eleget iszol. Napi 2-2,5 l víz segít kimosni a tél folyamán felgyülemlett felesleges anyagokat.
 3. Gondolkodj pozitívan és segíts másokon!
  Segítséget nyújtani jó érzés, ezt biztosan te is tudod. Sokat segíthet a rosszkedv legyűrésében, ha mosolyt varázsolsz valaki más arcára. Segíts anyukádnak, vidd el fagyizni a barátnődet, vagy önkénteskedj! 
 4. A legjobb tippünk: UTAZZ EL! 😉
  Például Brazíliába. Melegebb éghajlaton könnyebb az átállás!
  Az embernek jót tesz a változatosság. Egy új kultúra felfedezésével igazi pezsgésbe kerülhetsz. Több napsütés, friss gyümölcsök, a híres déli vendégszeretet és jókedv; szieszta és hajnalig tartó bulik feltöltenek majd életkedvvel.
  Vegyél részt önkéntes programunkban, és még a jócselekedeteket is kipipálhatod! Másokon segítve pozitív szemléletet alakíthatsz ki magadban. Lásd saját szemeddel, milyen szépségeket rejt a világ, ismerj meg embereket más kultúrákból – meglátod majd, épp olyanok, mint te!
  Jelentkezz még ma; ha van mit várj a félév végén, könnyedén átsegít a tavaszi levertségen, de még a vizsgaidőszakon is! 😀

Young woman with backpack standing on cliff’s edge and looking to a sky with raised hands

TEHÁT csekkold lehetőségeinket az aiesec.hu oldalon és éld át az élményt Te is!

Kíváncsi vagy, milyen Brazília? Ismerd meg Forgó Dani történetét, aki 6 hetes önkéntes programunkon vett részt! Olvass bele az interjúba, hogy megtudd, milyen kint az élet, hogyan fogadják a magyarokat, és milyen élményekben lehet részed, ha Brazíliát választod! 

Recent Posts