Mindenhol jó, de legjobb (újra) otthon?

A kulturális sokkról rengeteget hallhatunk, de mi a helyzet a hazaérkezéssel kapcsolatos nehézségekkel és kihívásokkal? Az idegen kultúrába érkezéshez hasonlóan a visszatérés után is némi időre lehet szükségünk, amíg újra elfogadjuk az otthoni dolgokat.

Ezt nevezzük fordított kulturális sokknak, mikor lényegében újra rácsodálkozunk arra, hogy mennyiben mások a hétköznapi szokások az otthonunkban. A visszarázódás olykor nehéz lehet, éppen azért is, mert a kiutazástól eltérően kevéssé számítunk arra, hogy a jól ismert dolgok idegenné válhatnak.

De hogyan is könnyíthetjük meg ezeket a kihívásokat? 

 

1, Személyes blog, napló

Na, és milyen volt? – hangzik el a kérdés, és nem tudod, mit felelj. Annyi élmény, szín, kaland, random pillanat van, amiket nehéz, vagy akár lehetetlen átadni. Egy-egy fotó, poszt sokkal többet tud átadni, mint a szavak, illetve egy rendszeresen vezetett útinapló, személyes blog is remekül át tudja adni azt, hogyan érezted magad egy adott pillanatban.

 

2, Beszéld ki a tapasztalataid!

Az is segít, ha olyannal osztod meg az átélt kalandokat, akik voltak hasonló helyzetben, illetve látták, miben változtál a külföldi kaland során. Az AIESEC-ben ezért is fontos a hazaérkezés utáni, reintegrációs esemény, ahol a coachoddal és más visszaérkezőkkel beszélhetitek meg, mit tanultál, éltél át a cseréd alatt.

3, Kinti szokások, hobbi továbbvitele

Keress valamit az utazásod során, amit még sosem csináltál és vágj bele! Ha olyasvalami, ami adott kultúrára jellemző (például valamilyen tánc, konyhaművészet), annál jobb, de bármilyen szokást és időtöltést választhatsz. Hazatérésedet követően ez segíthet újra és újra átélni valamilyen formában az utazásodat.

4, Új kihívások keresése

Nem csak a kiutazás előtt érdemes bakancslistát csinálni arról, amit meg szeretnél tenni, ki szeretnél próbálni. Amennyiben összeírod, miket szeretnél megvalósítani, az egy plusz motivációs löketet adhat, illetve egy kitűzött cél nagyban segíthet csökkenteni a visszaérkezéssel kapcsolatos nehézségeket, csökkentve a „fordított honvágyat”.

5, Idő és türelem

Végezetül pedig légy türelmes, másokkal és magaddal szemben is, hiszen ezek a „sokkok” hozzásegítenek ahhoz, hogy nyitottabbá válj, új dolgokat tanulhass meg magadról és fejlődj!

A fenti tippek és a fordított kulturális sokkra való felkészülés segítségével könnyebben zárhatod le magadban az utazással kapcsolatos tapasztalatokat, vonhatod le a tanulságokat, és bátrabban vághatsz bele a következő felfedezésbe!

 

Recent Posts