Az utazás rejtett költségei

Itt a nyár, ideje utazni!
Megvan a repjegy, szállás biztosítva, már csak némi zsebpénzt pakolnál az útra?
Gondold át még egyszer, hogy mindent belekalkuláltál-e! Mutatjuk, mik azok a „rejtett” költségek, amik néha csak a helyszínen derülnek ki…

Pénzváltás
Még itthon váltasz valutát? Vagy majd ha megérkeztél?money
Nem árt figyelni az árfolyamokat – ha sok pénzt vinnél magaddal, akkor 5 forint különbség is rengeteget számít!
Előfordulhat az is, hogy az általad választott ország valutáját itthon nem kapni; ugyanakkor kint sem veszik meg a forintot (Kenyában például ez a helyzet). Ennek mindenképp nézz utána indulás előtt!
Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz pénzt vinni magaddal – váltasd forintjaid euróra, vagy amerikai dollárra. Ezeket a pénznemeket a világon bárhol beváltják.
Ha nem szívesen utazol nagyobb összeggel a zsebedben, pénzküldő szolgálatokon keresztül itthonról is tudsz pénzt külde(t)ni. Itthon forintban adod fel, a célországban aztán az adott ország valutájában kapod meg az összeget. A legjobb árfolyamot nem garantálják, de ez a legbiztonságosabb módja a pénzküldésnek.

Bankkártya használat és pénzfelvétel költségei
A legtöbb országban szinte bárhol fizethetsz már bankkártyával is. Azonban nem minden itthoni bankkártyát fogadnak el. Ha a kártyád nem dombornyomott, kérdezd meg a bankodnál, vajon tudsz-e majd fizetni vele kint is?
Ha a bankod nincs jelen a célországban, annak is érdemes utána kérdezni, van-e partnerbankjuk. Általában ha a partnerbank automatáiból veszel fel pénzt külföldön, kisebb kezelési költséget számolnak fel.
Apropó kezelési költség: a külföldön lebonyolított tranzakcióknál ez akár 3% is lehet! Érdemes tehát utazás előtt ennek is utánanézni.

overweight baggageTúl nagy csomag
A túlméretes csomagért a reptéren nem kis pótdíjat számolnak fel (kilogrammonként 3 300 forintot, vagy még többet). Győződj meg róla, hogy a bőröndöd még az utolsó pillanatban beletömködött dolgokkal együtt se haladja meg a súlyhatárt! Érdemes számolnod hazafele a szuvenírekre is! 🙂
A mi tippünk: fektess be egy poggyászmérő mérlegbe. Egy ilyen kis szerkezettel biztosra mehetsz, hogy a csomagjaid súlyban megfelelnek. Mivel csak pár deka, magaddal is viheted, hogy hazafele se kelljen a reptéren hagynod egy-két dolgot a súlykorlát miatt.

Roaming
Az EU-n belül tavaly óta ingyenes a roaming – de csak bizonyos kereteken belül!
Ez azt jelenti, hogy egy ideig az itthoni árakkal telefonálhatsz, sms-ezhetsz és netezhetsz, de csak egy időkereten belül (erről pontos tájékoztatást itt olvashatsz). Ezért azt tanácsoljuk, ha 8 hétnél hosszabb időre, akár egy évre utazol, vásárolj kint SIM kártyát, vagy válts szolgáltatódnál EU-n belüli korlátlan csomagra.
Azt is fontos észben tartanod, hogy a családbarát, vagy flotta csomagokban ingyenes percek külföldön nem élnek, még az EU-ban sem! Ezeket a számokat a csomagodnak megfelelő percdíjakért fogod tudni hívni.

Reptéri transzfer
Ha az AIESEC-el utazol, megbeszélés alapján a fogadó szervezet kimegy eléd a reptérre. Azt azonban mindenképp kérdezd meg, mennyit szánj az utazásra, hiszen sokszor ők is csak busszal tudnak kimenni eléd. 🙂
Nézz utána a lehetőségeknek. Minden városban van olcsó, tömegközlekedéses alternatíva (busz, vonat, …) de ha sok csomagod van, megéri taxit fogadni is. Tanácsoljuk, hogy a reptéren csak annyi pénzt válts, amennyi a városba utazáshoz kell, mert itt a legdrágább!

Tanácsaink megfogadásával téged sem érnek majd kellemetlen meglepetések kint, és gondtalanul élvezheted a jól megérdemelt vakációt!

travel

Recommended Posts