Flow a boldogsághoz, avagy hogyan szerezzünk tökéletes élményeket?

Csíkszentmihályi Mihály az egyik leghíresebb magyar pszichológus írt először a tökéletes, azaz a flow élményről. A flow nagyon érdekes érzés, hiszen mindenki képes megtapasztalni, milyen, amikor az ember elveszik egy feladatban, minden egyebet kizárva leli örömét az adott cselekvésben.

Az elnevezés onnan ered, hogy ebben az állapotban képesek vagyunk szorongások nélkül is kihozni magunkból a legtöbbet, mintha egy áramlat vinne előre minket. Egyszerűen csak csináljuk és élvezzük, legyen szó kreatív munkáról, sportról, vagy tényleg bármiről, a lényeg, hogy az adott kihívás összhangban legyen a képességeinkkel.

De hogyan is találhatunk rá erre az állapotra?

Kezdjük tehát a kihívásokkal! Az egyik legfontosabb, hogy ha a szokásos dolgainkat csináljuk a szokásos módon, nem találjuk meg benne az igazi örömöt. „Az élet a komfortzónádon kívül kezdődik”, szól az idézet, a flow- élményre pedig ez hatványozottan igaz. Egy hosszabb távú külföldi utazás például rengeteg olyan szituációt tud eredményezni, amikor váratlan helyzetekre kell reagálni, ezek megoldása pedig szintén képes lehet megadni ezt az élményt.

Fontos, hogy Csíkszentmihályi szerint a boldogságért tennünk kell, a hozzáállásunk és az, hogyan értelmezzük a velünk megtörtént eseményeket, nagyban befolyásolja, mennyiben vagyunk képesek könnyen venni a felmerülő akadályokat. A célok kitűzése, folyamatos utókövetésük, valamint az adódó lehetőségek minél jobb kihasználása mind- mind segítik a flow megtalálását.

Segít, ha tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, hogy lássuk magunkat, és azt is, hová szeretnénk eljutni. Az AIESEC például ezért szeretne megfelelő lehetőséget biztosítani az önreflexióra, hogy egy külföldi önkéntes, illetve gyakornoki programon való részvétel ne csak élményt, tapasztalatot és kalandot, de személyes fejlődést is nyújtson. Ehhez járul hozzá az AIESEC XP telefonos alkalmazás, amivel könnyebben reflektálhatunk személyes céljainkra, az átélt élményre, hogy az gondtalan és tökéletes élmény lehessen. 

Recent Posts